zo 04 mrt '18|14:30u - 15:45u|schouwburg

Het Zuidelijk Toneel (Stefaan Van Brabandt) MARX (Frank Lammers)

toneel|eigentijds toneel

Het Zuidelijk Toneel (Stefaan Van Brabandt) foto: Tim Lahan

"De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt erop aan haar te veranderen." Een van de grootste acteurs van de Lage Landen, Frank Lammers kruipt in de huid van een van de grootste filosofen ooit: Karl Marx. Als belangrijke denker van het socialisme en communisme is hij vervloekt, aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. In deze theatermonoloog kijkt Marx met de ogen van nu terug op zijn erfenis…
Na de door wel dertigduizend mensen bezochte voorstelling Socrates, is MARX de tweede voorstelling in de filosofenreeks van Het Zuidelijk Toneel. Schrijver, regisseur en filosoof Stefaan Van Brabandt combineert hierin theater, honger naar kennis en een gezonde portie verwondering. MARX is in tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

De pers over MARX

Trouw: "Frank Lammers maakt als Marx een authentieke, charmante indruk."

Eindhovens Dagblad: "Lammers zet een straffe Marx neer. Wat een sterke tekst van Van Brabandt."

Nederlands Dagblad: "Marx laat je niet onberoerd."

De Belgische pers over MARX

De Standaard: **** "Deze Marx is geen marxist maar een humanist, geen papier maar vlees en bloed. Het maakt de spiegel die hij ons voorhoudt confronterend, en zijn leuze om in te kaderen: 'Woede tegen onrecht is de hoogste vorm van liefde'."

Het Nieuwsblad: "Marx komt het voor eens en voor altijd uitleggen: hoe hij dacht, wat hem bezighield én - misschien nog het meest doordachte van allemaal - hoe hij dat alles nu ziet in het licht van onze tijd. Anderhalf uur lang hang je aan de lippen van de denker."

Piet Menu, artistiek leider: "Stefaan Van Brabandt is de man om ons een filosofische spiegel voor te houden waarin heden, verleden en toekomst samenvloeien. Theater dat uitnodigt tot denken."

Cast- en datumwijziging
Frank Lammers neemt de rol over van Jan Decleir. Decleir realiseerde zich na het lezen van de tekst dat dit type monoloog hem minder goed ligt dan aanvankelijk gedacht. Gelukkig heeft Het Zuidelijk Toneel in acteur Frank Lammers een andere maar ons inziens zeker zo’n interessante Marx gevonden. Daarnaast is deze voorstelling verplaatst van 24 maart naar 4 maart 2018 om 14:30 uur. We hopen dat u net zo benieuwd bent als wij.

Afbeeldingen

Video's

Bestelinformatie

Toegangsprijs (incl. servicetoeslag)

  • € 24,00 1e rang
  • € 19,00 2e rang
  • € 12,50 jongeren t/m 25 jaar
bestel

Data overige voorstellingen