vr 20 jan '17|20:30u - 21:40u|concertzaal vrije zit

Lavinia Meijer & Aimée de Jongh Behind the telescopes

muziek|artist in residence

Lavinia Meijer & Aimée de Jongh foto: rechtenvrij

Artist in residence Lavinia Meijer neemt het publiek in Behind the telescopes mee op een filmisch en muzikaal avontuur. "Behind the telescopes is echt een groot, persoonlijk project voor mij", aldus Lavinia. Terwijl een handgetekende animatiefilm van Aimée de Jongh op groot scherm wordt vertoond, speelt de harpiste samen met sounddesigner Arthur Antoine (o.a. Gare du Nord) live de soundtrack op het podium. Aan de hand van composities van onder anderen Philip Glass, Olafur Árnalds, Nils Frahm én voor dezez film geschreven werk van Lavinia, wordt zo het verhaal van het meisje Lyra tot leven gewekt. Op zoek naar een betere wereld, reist ze namens de NASA af naar de planeet Mars om te onderzoeken of het mogelijk is daar te leven. Een ontroerend, hoopvol verhaal, in dit bijzondere, multimediale concert voor jong en oud!

tip: Kom ook naar het concert van Lavinia Meijer op 13 april met Amsterdam Sinfonietta.

Afbeeldingen

Video's

Recensies

Univers: Sommige artiesten hebben genoeg aan hun voornaam om een belletje te laten rinkelen. Bij de naam Lavinia weten de meeste muziekliefhebbers genoeg. Lavinia Meijer, een van Nederlands meest innemende, mediagenieke muzikanten en hartstochtelijk pleitbezorger van de harp. Een volbloedmusicus die eigengereid haar eigen pad uitstippelt en alle ingesleten vooroordelen over de harp overboord weet te kieperen. Wie nog twijfels heeft over het truttige imago van de harp, wordt meteen op andere gedachten gebracht door La Lavinia. Doorsnee zijn haar optredens zelden.

Interview met Lavinia Meijer
----


Harpiste Lavinia Meijer is dit seizoen artist in residence bij Concertzaal Tilburg. Naast haar eigen project Behind the telescopes is dit boegbeeld van de harpmuziek te zien en te horen in een muzikale samenwerking met Amsterdam Sinfonietta, Carel Kraayenhof en met Nora Fischer in JacobTV’s Harpers Songs.

Indrukwekkend, wat een vol tourneeschema...
“Ik ben niet iemand die een of twee projecten uitwerkt en daar het hele seizoen mee op tournee gaat. Meestal doe ik per jaar twee of drie grote projecten en daarnaast nog meerdere kleine. Ik kan het dan niet laten wachten tot het volgende seizoen, ik pak liever meteen op wat zo mooi op je pad komt.”

Welke van de vier concerten in Tilburg beschouw je als het grote project?
Behind the telescopes is echt een groot, persoonlijk project voor mij. Ik heb het ook zelf geïnitieerd en ben er eigenlijk wel dagelijks mee bezig. Ik wilde al langer een combinatie maken van mijn muziek met beelden of animatie. En het toeval wil dat ik bij DWDD eens voorgesteld werd om muziek te maken bij de animatie van Aimee de Jongh, naar een sprookje van Marc-Marie Huijbregts. Ik had dit soort animatie nog niet eerder gezien in Nederland, en vond het echt bijzonder. In mijn ogen heel passend bij mijn muziek, ook Aimee zoekt naar de donkere lagen in haar werk. Ik heb nu zelf dit verhaal Behind the telescopes geschreven en wil het nog combineren met elektronische muziek van componist Arthur Antoine.”

Van een heel andere orde is het concert met bandoneonist Carel Kraayenhof: tango ontmoet harp? Dat is nieuw.
“Ook de tournee met Carel Kraayenhof wordt een groot project. We kennen elkaar nu ruim twee jaar en hebben samen al een live-album opgenomen. Onze ontmoetingen zijn getekend door een grote nieuwsgierigheid naar elkaars muziek. Het interessante is dat er nooit werk geschreven is voor onze combinatie. Carel is een echte kenner op zijn gebied en ik leer enorm veel van hem over interpretatie. Hij zocht op zijn beurt een meer Keltisch geluid van de harp voor zijn nieuwe werk. Dus naast een persoonlijke klik, groeit er onderhand een vriendschap via de muziek.”

En hoe ontstond het idee voor het JacobTV-project met Nora Fischer?
“Nora Fischer ken ik nog niet in samenwerking, zij is door JacobTV aangetrokken en ik vermoed daar een heel bijzondere combinatie. Jacob is de verbindende factor, hij heeft zo veel te vertellen. Ik kan geen aanbod van hem afslaan. Onze samenwerking startte met veel ophef in de harpwereld. Hij had een werk geschreven over verslaafde vrouwen in New York en naast mijn harpspel moest ik af en toe kreten uitslaan met de muziek, er helemaal in opgaan. Het was meer een performance dan een concert. Dat controversiële optreden in Amsterdam heeft me niet meer losgelaten.”

Concerten van Lavinia Meijer zijn naast een muzikaal avontuur ook een persoonlijke ontmoeting met de harpiste.
“Ik maak graag persoonlijk contact met het publiek tijdens mijn concerten. Ik vind het zo leuk dat er in Tilburg zo veel verschillende mensen, met diverse achtergronden, in de zaal zitten. De sfeer van de zaal is ook bijzonder, met het lichtkunstwerk aan het plafond. Ik voelde me er meteen thuis, echt een zaal van nu. Daarbij vind ik het een hele eer dat ik als artist in residence ben gevraagd voor een zaal met zo'n boeiende programmering. Mijn complimenten aan programmeur Gert Gering, hij weet een goed en spannend programma samen te stellen.”

Wanneer krijg je het gevoel dat alles klopt tijdens een concert?
“Als we, ik en mijn instrument, met al die individuen in de zaal één worden... Aan het eind van een werk valt er een stilte, dan die ontlading daarna. Dat is voor mij het ultieme teken dat mijn muziek en intenties zijn overgekomen.”

Heb je zelf nog wel eens tijd om naar een concert te gaan?
“Ja, daar maak ik wel tijd voor, ik vind dat enorm inspirerend. Het geeft een referentiekader. Ik maak dan zelf deel uit van het publiek en verbind mijn ervaring en beleving aan mijn eigen concerten. Ik bedenk dan vaak wat ik eens zou willen uitproberen of anders zou willen doen. Het blijft verrijkend.”

Extra's

 • reserveer een tafel
  reserveer een tafel | Vrij toegankelijk
  Arrangement of à la carte? Als u nu nog niet wilt kiezen, reserveer dan een tafel: zo houdt u alle opties open. Geef hier het aantal personen aan. U betaalt op de avond zelf.
 • restaurant menu
  restaurant menu: gezellig tafelen | € 28,50
  Voor € 28,50 geniet u van een overheerlijk driegangenmenu inclusief brood met boter en olijfolie vooraf. In het restaurant bieden wij ook een luxe-variant aan voor slechts € 39,50.
 • restaurant arrangement
  restaurant arrangement: voor fijnproevers | € 52,50
  Voor € 52,50 geniet u vooraf van een aperitief en amuse, een uitstekend driegangenmenu, koffie met friandises in de pauze en een drankje met hapje na afloop. Kortom, een compleet verzorgde avond uit.

Bestelinformatie

Toegangsprijs (incl. servicetoeslag)

 • € 25,00 vrije zit
 • € 12,50 jongeren t/m 25 jaar

Extra's

 • reserveer een tafel € 0,00
 • restaurant menu € 28,50
 • restaurant arrangement € 52,50
Voorstelling gepasseerd