Onze gebouwen en historie

Over Theaters Tilburg / Onze gebouwen en historie

Concertzaal Tilburg
Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zit Concertzaal Tilburg vol verrassingen. Wat meteen opvalt aan het gebouw is de combinatie van materialen als hout, aluminium en glas. Vooral de houten baan rondom het gebouw (ook wel ‘de sigarenband’ genoemd) is bijzonder. De concertzaal is in 2012 vernieuwd; bekijk hier de mini-documentaire over de metamorfose. 

Architect Jo Coenen over de zaal: "Ik heb me laten inspireren door klassieke concertzalen zoals je die nog hebt in steden als Wenen, Barcelona en Leipzig. Omdat ik geen rechthoekige zaal wilde ben ik de hoeken gaan afronden, waardoor uiteindelijk een golvende vorm ontstond zoals die van een voetafdruk."
 
Lichtplafond
Peter Struycken is verantwoordelijk voor het lichtkunstwerk in de concertzaal. Struycken: "Ik wist meteen hoe de zaal eruit moest gaan zien. Ik zag de continue, gekleurde verlichting langs de wanden vrijwel meteen voor me. Het plafond met de gekleurde tl-buizen als lijnen in de lucht kwam daar later nog bij." Het basisprincipe is overal hetzelfde: de optelsom van rood, groen en blauw in gelijke doseringen geeft als uitkomst wit licht.
 
foto: Paul Leblanc
 
Schouwburg Tilburg (rijksmonument)
Schouwburg Tilburg bestond in maart 2011 50 jaar. De nieuwe schouwburg die rond 1960 is gebouwd, is één van de gebouwen die het stadscentrum bepalen. De twee architecten Ir. B. Bijvoet (1889-1979) en prof. G.H.M. Holt (1904-1988) wilden in Tilburg een schouwburg die modern en functioneel was en bereikten dat door helderheid in de indeling. Ze wensten een schouwburg die open, naar de bevolking toe gericht was en realiseerden dat door grote ramen en glaswanden; een gebouw in communicatie met de stad, in plaats van besloten teruggetrokken in een heiligdom van cultuur. Al het meubilair dat u nu in de foyers van de schouwburg aantreft is ontworpen omstreeks 1961, het jaar waarin de schouwburg werd geopend. Ook nu nog hebben deze ontwerpen een zeer eigentijdse uitstraling. Zo treft u ontwerpen aan van Martin Visser, Poul Kjaerholm en Arne Jacobsen. Op 9 april 2015 werd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bekend gemaakt dat Schouwburg Tilburg is aangewezen als rijksmonument. 
 

foto: Camiel Donders

Wilt u een goed beeld van onze zalen krijgen? Bekijk dan hier de 360 graden foto's.

Kunst
Karel Appel, Lucebert, Jan Sierhuis, Jef Diederen, Corneille, Ger Lataster en Constant Nieuwenhuis vormen de Cobra-groep. Onder meer de Cobra-groep, maar ook schilders Willem Hussem, Bram Bogert en Jan Cremer zijn te vinden in de schouwburg. Naast hun collectie zijn ook Brabantse en Tilburgse artiesten vertegenwoordigd. In 2001, met het 40-jarig bestaan van de Schouwburg Tilburg, werd een immens wandkleed naar een ontwerp van Karel Appel ingehuldigd. Appel had speciaal voor deze gelegenheid het werk Two Personages uit 1956 ter beschikking gesteld. Het wandkleed werd vervaardigd bij Textielmuseum in Tilburg.

1617_virtuele_rondleiding
1718_aanmelden_nieuwsbrief
1617_volg_ons_facebook
1617_volg_ons_twitter